Hoe vaak moet ik mediteren om resultaten te bereiken ?

Vanuit mijn boeddhistische levenshouding zou ik antwoorden dat het er juist om gaat niet naar resultaten te streven!
Maar we zijn nu eenmaal in een Westerse wereld. Sowieso vloeit het resultaat niet voort uit hoe vaak je mediteert.

 Verwacht je na een half uurtje intens mediteren heel kalm te zijn? Misschien is dat zo, misschien helemaal niet. Er zijn geen garanties en zo iets is niet afdwingbaar.

Teleurgesteld door dit antwoord ? Een efficiëntere techniek om op korte tijd echt tot rust te komen is de middenrifademhaling: in en uit ademden vanuit het middenrif, waarbij je extra langzaam uitademt. Een eenvoudige, maar heel krachtige techniek, die je stap per stap aanleert tijdens mijn vorming ’leren mediteren’.

Op langere termijn regelmatig en op een rustig tempo mediteren werkt veel dieper en heeft een breder spectrum aan effecten. Zo wordt je concentratie beter, je slaap dieper, je kan beter omgaan met pijn en tegenslag, creatiever denken, je inlevingsvermogen wordt groter, je geest vloeiender, jou mededogen vergroot.

Maar hoe hou je dat vol? Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een meditatiegroep. Eén a twee keer per maand samen oefenen werkt erg stimulerend. Het bezorgt je ook het gevoel er niet alleen mee bezig te zijn. Heb je daarbuiten nog behoefte om vaker te mediteren, dan kan je dat alsnog op je eentje doen.

Wil je aansluiten bij een meditatie groep geïnspireerd op het boeddhistisch gedachten goed ? Neem een kijkje op mijn agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *