Over mezelf

cirkel

Ik ben in 1959 geboren als Johan Jacques.

In maart 2006 heb ik voor het eerst gemediteerd bij een lokale groep in Zonhoven die wekelijks samenkwam.

Na verloop van tijd ervaarde ik een gemis zonder precies te weten wat. Deze prikkel deed me verder zoeken naar verdieping en betere technieken.

Zo kwam ik in het najaar van 2006 in contact met het boeddistisch centrum Zen River o.l.v roshi Anton Coppens in Nederland. Tijdens meerdere shessins en verblijven in dit centrum werd me als meditatie techniek Susokakon, of het tellen van de ademhaling,  aangeleerd en verder verfijnd. Daar kon ik ook mijn zithouding  en het model van mijn zitbankje op punt stellen.

In 2008 startte een nieuwe lokale meditatie groep in Kessel-Lo onder begeleiding van zenleraar Frank De Waele. Onder Franks zijn begeleiding heb ik me toegespitst op Shikantaza. Dit is mediteren in haar meest doorgedreven eenvoud : objectloos, techniekloos, enkel zitten met de alerte en beschikbare geest.

Tijdens een workshop in 2013 o.l.v.  de Japanse Roshi Shodo Harada heb ik mijn ademhalingstechniek nog verder aangepast wat al snel resulteerde in diepere meditatie.

In de loop der jaren heb ik ook met andere meditatie vormen geëxperimenteerd. Hierbij denk ik aan mindfullness bij David Dewulf, metta meditatie o.l.v. Irène Bakker. Ik heb ook diverse visualisatie technieken uitgeprobeerd, tonglen en meditatief stappen.

Maar meditatie is vooral een kwestie van heel veel proberen en oefenen en telkens opnieuw gaan zitten met de mentale ingesteldheid van een beginner.

Sinds 2010 verzorg ik meditatie avonden en geef introducties aan nieuwkomers.

Sinds 2015 geef ik ook vormingen leren mediteren.